info@voor-1-dag.nl | 06 480 789 00

Over

Ontstaan Voor-1-Dag

Het was juni 2015. Ik stond onder de douche en voelde ineens een hard plekje in mijn borst. Intuïtief wist ik meteen: dit is niet goed. Maar in mijn hoofd begon ik het direct te relativeren: misschien verbeeld ik het me, ik ben nog veel te jong en het zal heus niet..

Toch maar even langs de huisarts. Die dacht in eerste instantie aan een opgezette melkklier. Ze stuurde me naar huis en als het plekje er na twee weken nog zou zitten moest ik terugkomen. Het plekje ging niet weg, dus na twee weken zat ik er opnieuw en werd doorverwezen naar het ziekenhuis voor onderzoek. Kort daarop volgde de gevreesde diagnose: BORSTKANKER!

Van de een op de andere dag stond alles op z’n kop. Ik had geen idee wat me overkwam. Voor ik het wist had de kanker mijn leven overgenomen en tijd om op adem te komen was er niet. Mijn dagen bestonden uit ziekenhuisbezoeken, chemokuren, (mentaal) vechten tegen de kanker, bestralingen, het toelaten van al het ‘getrek’ aan me en de fysieke en psychische reacties op alle medicatie. Ik werd kaal, was volledig uitgeput en voelde me totaal machteloos!

De impact die het heeft op je dagelijks leven is vreselijk! Maar wat ik misschien nog wel veel erger vond is dat ik geen moeder meer kon zijn voor mijn dochtertje Jamie – toen 5 jaar -. Tenminste, niet die ik altijd ben geweest. En ook al vond ze het geweldig om samen met mij pruiken te passen, samen gezellige dingen doen zat er niet meer in. Ik was er eenvoudigweg niet meer toe in staat.

Gelukkig hadden wij een enorm lief sociaal vangnet van familie en vrienden. Zij vingen alles op wat mijn man Jordi en ik op dat moment niet aan Jamie konden geven. Zoals er even tussenuit  om iets leuks te gaan doen: de speeltuin, eten bij het pannenkoekenhuis of gewoon even lekker shoppen. Momenten die even niet in het teken stonden van haar zieke mama, maar waarop alle aandacht op haar was gericht.

Je kon mij als moeder niet gelukkiger maken, dan mijn dochter zo’n mooie dag te bezorgen.

En uit deze gedachte is uiteindelijk het idee voor de stichting Voor-1-Dag ontstaan. Want ieder kind – en al helemaal een kind met een ernstig zieke vader, moeder, broertje of zusje – verdient het om zorgeloos kind te kunnen zijn. Al was het maar Voor-1-Dag!

Heb lief en doe wat je wilt – Augustinus